Η ιστορία της οδού Τριπόδων.

Η οδός Τριπόδων θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας γιατί ένα μεγάλο τμήμα του συμπίπτει ακριβώς με την αρχαία οδό, διατηρώντας το ίδιο όνομα για 25 αιώνες και γι’ αυτό αναφέρεται και στο βιβλίο με τα ελληνικά ρεκόρ Γκίνες.

Η οδός Τριπόδων κατά την αρχαιότητα.

 Ήταν από τους φαρδύτερους δρόμους της αρχαίας Αθήνας, με πλάτος έξι μέτρα, μήκος 800 μέτρα   και ξεκινούσε από το Πρυτανείο, στην Αγορά, για να καταλήξει στο θέατρο του Διονύσου.  Εδώ περπατούσαν οι Αθηναίοι πηγαίνοντας για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις των έργων των αρχαίων συγγραφέων. Στην οδό Τριπόδων οι χορηγοί, δηλαδή πλούσιοι Αθηναίοι που αναλάμβαναν την οργάνωση των θεατρικών παραστάσεων στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούσαν το χάλκινο ή επίχρυσο τρίποδο που έπαιρναν ως έπαθλο εάν το έργο τους νικούσε στον ετήσιο θεατρικό αγώνα.

Νεότερα μνημεία της οδού Τριπόδων.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά χρονολογείται τον 11ο μ.Χ. αιώνα. Κατασκευάστηκε από τη μεγάλη βυζαντινή οικογένεια Ραγκαβά. Υπάρχει πάντως και η άποψη ότι είναι του 9ου αιώνα μ.Χ. και ότι κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού, από το γιό του αυτοκράτορα Μιχαήλ του Α΄ Ραγκαβά, Θεοφύλακτο.

Το 1687 μ.Χ., κατά την πολιορκία της Αθήνας από τα στρατεύματα του Φραντσέσκο Μοροζίνι, στα πλαίσια του Έκτου Βενετουρκικού Πολέμου, μια οβίδα του προκάλεσε σημαντικές ζημιές.

Το 1833 έγιναν στον ναό εργασίες συντήρησης και επέκτασης που αλλοίωσαν πολύ τη φυσιογνωμία του. Ευτυχώς όμως κατά τα έτη 1979-1980  η Αρχαιολογική υπηρεσία πραγματοποίησε εργασίες συντηρήσεως και επανέφερε το Ναό στην αρχική του μορφή κατά το μέτρο του δυνατού.

 

Σήμερα:

Στον αριθμό 32 βρίσκεται το κινηματογραφικό σπίτι του ζεύγους Κοκοβίκου από την κινηματογραφική επιτυχία  «Η δε γυνή να φοβήται τον ανδρα», με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την Μάρω Κοντού.

Συνεχίζοντας στην απέναντι πλευρά του δρόμου συναντούμε στον αριθμό 23 το Μουσείο  Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να «ξαναζήσει» τα σχολικά χρόνια των περασμένων δεκαετιών.

Στον αριθμό 16 ο επισκέπτης θα δει την αναβίωση του παραδοσιακού χαμάμ της Αθήνας, ενώ στο ισόγειο του ίδιου κτηρίου έχει βρει την θέση του ο μεγαλύτερος καταρράκτης διακοσμητικής σοκολάτας της Αθήνας δίπλα σε παραδοσιακές γεύσεις παγωτού.

Σε αυτό το σημείο του δρόμου, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευτεί τοπικές λιχουδιές από τις δυο παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής, που έχουν διατηρήσει το ύφος αλλά κυρίως τις γεύσεις του παλιού καλού καιρού.

Ο καλύτερος τρόπος για να νοιώσει κάποιος μέρος του δρόμου με ιστορία τουλάχιστον 2.500 ετών, είναι να σταθεί για μερικά λεπτά ξεκούρασης στα πέτρινα σκαλοπάτια της διασταύρωσης της οδού Τριπόδων με την οδό Ραγκαβά, να κλείσει τα μάτια και να φανταστεί ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο κάποιοι άλλοι άνθρωποι, πριν 2.500 χρόνια αισθάνονταν την ίδια θετική αύρα που αποπνέει ο τόπος και να συνεχίσει την εξερεύνηση στα μοναδικής ομορφιάς σοκάκια των Αναφιώτικων